Malmberget ett flyttexperiment

LKAB har tittat på prislappen när de beslutat att flytta hus i Malmberget. Flyttreslutatet kommer att avgöra om det blir likadant i Kiruna eller om det blir nybyggen där.

LKAB har inte undersökt om villaägarna vill flytta sina hus eller ha ett nybygge.

- Nej, för det har inte varit aktuellt med nybyggen, säger Karl Wikström ansvarig för gruvrätt på LKAB i Malmberget.

Resultatet i Malmberget får utvisa om det blir flyttar eller nybyggen i Kiruna.

- Malmberget är ju ett projekt som ska ge svar på om det är bra, möjligt och ekonomiskt försvarbart att flytta hus. Vi väntar på svaret, säger Karl Wikström.

Vattenfall, med samma ägare, har flyttat samhällen i Tyskland. Där revs allt gammalt. Invånarna fick välja en arkitekt och planera sitt nya hus.

Karl Wikström, som har varit på besök i en av de flyttade tyska byarna, säger att nåt sånt inte har varit aktuellt i Malmberget.

- Där har vi tittat på prisbilden och sett att det är billigare att flytta de befintliga husen. Därför var det valet självklart för oss. Sen var en skillnad i Tyskland att husens konstruktion inte var tillnärmelsevis så bra som de vi har här, säger Karl Wikström.

Men LKAB har fått problem med husens konstruktion i Malmberget. Det är stopp i flytten som kommer att bli mycket dyrare än beräknat.

Kan det vara så att folk skulle uppleva flytten som mer positiv om de får ett nytt hus?

- Det finns säkert någon som tycker det.

Vad tyckte du själv när du besökte det nya samhället i Tyskland?

- Det var fint. Imponerade att se hur de bygger upp ett helt nytt samhälle. Men jag tror att när vi är färdiga kommer det att se bra ut också på Tallbacka och Myråsen.

Magdalena Martinsson SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista