Älgarna krymper i värmen

Klimatförändringarna kan göra att älgarna i norr krymper och i framtiden kanske bara blir hälften så stora som idag. Forskare följer just nu 40 älgar i länet, som är märkta med gps-sändare, för att ta reda på hur de påverkas av varmare tider.

Älgarna i norr är stora och ståtliga för att ha enegireserver att ta av under den långa vintern, när kylan ibland är extrem och det inte finns någon mat.

- Om det blir varmare så kommer älgarna att bli värmestressade, de får svårare och svårare att reglera sin kroppstemperatur. Älgen blir värmestressad redan vid 15 grader på sommaren och vid minus fem på vintern, säger Göran Ericsson, professor vid SLU i Umeå som är i Nikkaluokta för att studera älgarna.

- Det som kan hända då är att älgen blir mindre för då får den lättare att kyla av sig.

Men hur mycket kan ett varmare klimat få älgen att krympa?

- Det beror på hur långt klimatförändringen fortgår. Men man kan se på skillnaden mellan norra och södra Sverige. I söder är älgarna, på grund av klimat och tillgången på föda, mindre. Älgarna i norr kan i vissa fall vara dubbelt så stora som de i söder, säger Göran Ericsson.

Forskningsprojektet ingår i forskningssatsningen arktiska Sverige som pågår en månad framöver. En insats i hela fjällkedjan med 50 forskare som tittar på djur, klimat, växter, glaciärer och arkeologiska fynd. Tillsammans söker de svaret på hur varmare klimat och mer regn, snö och vindar kan förädra fjälltrakterna.

När kan man förvänta sig att älgen krymper då?

- Det tar naturligtvis lång tid. Kanske kan man se förändringen om ungefär 50-100 år, säger Göran Ericsson.

Magdalena Martinsson SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista