Ovana fjällvandrare stor belastning

Det är högsäsong för fjällvandrarna. Och det är något som polisen i Norrbotten märker av. För många av de som vistas i fjällen är helt enkelt ovana och dåligt rustade menar polisen Yngve Hansson.

De senaste sex dagarna har omkring tio fjällvandrare ringt in till polisen i Norrbotten. Och det rör sig om allt från allergichocker och skavsår till psykiska besvär och muskelbristningar.

– Man kan dela in fjällvandrarna i två kategorier. Den första kategorin är de med fjällvana, de har utrustning för att vara i fjällen. De kommer vi aldrig i kontakt med. Den andra kategorin saknar fjällvana och utrustning.

I de flesta fall konsulterar polisen en läkare och många gånger räcker det med tips och råd för att personen ska kunna hjälpa sig själv att tillfriskna.

Men för polisen är ovana fjällvandrare en uppgift som tar upp mycket resurser.

– Visst är det en belastning. Det är sommartid och vår personalstyrka är halverad. Men jag tycker att vi klarar av det ganska bra. Och jag tror att de som får hjälp av oss är mycket nöjda för det brukar dimpa ner ett och annat tackkort, säger Yngve Barsk.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista