Fick inte äta utan att betala i förskott

Restaurang Exotic i centrala Luleå har blivit anmäld till Diskrimineringombudsmannen, DO, då ägaren inte låtit en romsk familj äta middag utan att betala i förskott. Laimi Lindgren, som anmält restaurangen, säger att hon aldrig tidigare känt sig så kränkt.

– Jag kom in och skulle beställa mat till mina barn, när ägaren av restaurangen tar menyn ifrån mig och säger att hon vill ha förskottsbetalning. Jag undrade hur de kunde kräva förskott, när vi inte ens fått beställa mat.

Enligt Laimi Lindgren gick hon med på förskottsbetalning, om det även gällde andra kunder. Det gjorde det inte, sade restaurangägaren. Det gällde bara dem som inte betalat för sig och tidigare lämnat obetald nota.

Laimi Lindgren protesterade och menade att hon och hennes familj inte ätit på restaurangen på flera år.

– Jag försökte förklara för henne att vi finska romer bär så likadana kläder. Alla kvinnor har långa sammetskjolar, de flesta är mörka. Jag sa att hon har tagit fel.

Laimi Lindgren har med hjälp av Röda korsets byrå mot diskriminering i Luleå anmält Exotic till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu utreder ärendet. DO har nyligen haft möte med Lisa Liu, ägare till Exotic. Hon medger att hon krävde förskottsbetalning, men anser inte att det var diskriminering.

Lisa Liu menar att Laimi Lindgrens förre sambo, som också var på restaurangen, tidigare ätit utan att betala, och att Exotic kräver förskottsbetalning av alla som lämnat obetald nota.

– Nej, det var inte diskriminering. Mannen har varit här utan att att betala, säger Lisa Liu.

DO ska nu avgöra om man går vidare med fallet. Om man bedömer att Exotic gjort sig skyldig till olaga diskriminering, är det vanliga att den anmälda får betala skadestånd. Få diskrimineringsfall går vidare till domstol.

Men Lisa Liu på restaurang Exotic säger att hon hellre låter fallet gå till tingsrätten, än går med på en förlikning.

– Det kommer jag inte att göra. Hur det än går kommer jag vägra betala, för jag har inte gjort något fel.

Romer tillhör den grupp i Sverige som ofta upplever sig diskriminerad. Anmälningar från romer har enligt DO ökat dramatiskt sedan början av 1990-talet, då diskrimineringsombudsmännen började ta emot anmälningar från allmänheten.

Elin- Anna Labba, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista