Stanley Cup-bucklan som dopfunt i Piteå

Uppdaterad 16:09
Stanley Cup-bucklan som dopfunt. Det är faktiskt sant. När den legendariska NHL-pokalen kommer till Piteå på fredag kommer den att användas som dopfunt när hockeyproffset Tomas Holmströms kusinbarn ska döpas, skriver Piteå-Tidningen.

Den värsta hysterin har lagt sig sedan Red Wings blev Stanley cup-mästare i våras. Men för Stanley cup-pokalen fortsätter säsongen några veckor till. Sedan 1995 är det tradition att spelarna i vinnarlaget får 24 timmar var med 115-åringen som i NHL-sammanhang går under namnet the Holy Grail. För första gången är det hela sju spelare från ett och samma land utanför Nordamerika som under ett dygn får ha pokalen i sin hemstad.

På torsdagen landade bucklan hos Tomas Holmström i Piteå där den kommer att visas upp i en galleria på dagen och sedan på festivalscenen på kvällen. Däremellan ska den alltså tjänstgöra som dopfunt när Tomas Holmströms kusin ska döpa sin dotter.

På lördag kör Holmström skicka-vidare-leken från Piteå ner till Västerås och Nicklas Lidström. Därefter heter mottagaren Niklas Kronwall. Och han kommer att ta det betydligt lugnare än vad många av hans lagkamrater hittills har gjort borta i Nordamerika.

– I Detroit tog killarna med den till en bar. Där blev det en buckla i den och de fick lämna igen den, säger Kronwall.

Förutom att Stanley cup-pokalen fyllts med champagne under segerfirandet har den varit med om mycket under åren. Så sent som 2007 flögs den till krigszonen Kandahar i Afghanistan för att visas upp för Nato-trupperna. Den 3 maj hamnade den under en missilattack, men träffades turligt nog aldrig.

Den nästan 16 kilo tunga pokalen, som fraktas av Hall of fame-representanter, har genom åren bland annat fungerat som matskål för hundar och burit ett namn på en person som inte ens vunnit Stanley cup. 1984 valde Peter Pocklington att skriva in sig under sin pappas förnamn Basil. Efter att det avslöjades är Basil utbytt mot en rad av ”X”.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista