Laga (för)fall?

Hovrätten kräver en förklaring av den advokat som företräder en 33-årig kvinna som i våras dömdes för grov våldtäkt. Advokaten dök inte upp till hovrättsförhandlingarna i veckan.

Agneta Karlsson är kammaråklagare i Haparanda, och är åklagare i det mål som i veckan skulle avgjorts vid Övre Norrlands hovrätt i Umeå.

– Under tisdagen väntade både hovrätten och de kallade ett tag för att få en förklaring till om något hade hänt eller om det var någon allmän försening med kommunikationer eller så, berättar hon.

Efter ungefär två timmar fick personal från hovrätten kontakt med advokaten, som då förklarade att han drabbats av sjukdom, och att han skulle kunna infinna sig först på onsdagen, alltså dagen efter.

– Han meddelade att han insjuknat i ett njurstensanfall under måndagen, men att han nu var på bättringsvägen, berättar Agneta Karlsson.

Men inte heller på onsdagen dök advokat Curt Sandström upp till förhandlingen, med den skillnaden att man nu inte fick tag på honom alls.

Till slut belades han av av rätten med ett föreläggande, som till slut fick meddelades honom via fax, där han var tvungen att senast under torsdagen förklara sig.

En vanlig åtgärd när det gäller tilltalade och vittnen som inte dyker upp, men när det gäller offentliga försvarare en så ovanlig åtgärd att ingen jurist vi varit i kontakt med ens hört talas om något liknande.

Någon förklaring från Curt Sandström har dock ännu på torsdagseftermiddagen inte inkommit till hovrätten.

Advokatsamfundets generalsekreterare Ann Ramberg säger i en kommentar att det hela är allvarligt och att man från förbundets sida kommer tillskriva advokat , och att man om man inte får en rimlig förklaring kommer att inleda en disciplinutredning.

Niklas Skeppar, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista