Ovanligt många renar på vift

Det rör sig ovanligt många renar vid och på E4:an norr om Luleå, nere vid kusten. Renar som den här årstiden egentligen ska vara på sommarbete. Nu är fem personer från Gällivare skogssameby på plats vid Jämtön för att leta reda på den vilsna flocken, som inte kom med vid flytten.

Trafikvarningarna om renar på fel sida viltstängslet efter E4:an norr om Luleå har duggat tätt i sommar. I våras när Kalix och Gällivare samebyar samlad in sina renar för att ta de till sommarbete saknades en del.

Enligt Kalix sameby rör det sig sammanlagt om närmare 300-400 renar som blev kvar. En del av dem befinner sig nu kring Jämtön fem mil norr om Luleå, berättar renskötaren Lars-Thomas Persson.

Att inte alla renar kom med i flytten i våras beror på de ovanligt svåra betesförhållandena

Lars-Thomas och fyra andra renskötare har slagit upp läger en bit in i skogen vid E4:an norr om Jämtön för att söka renhjorden som orsakar alla trafikvarningar när de söker sig ut på vägen för att komma undan värme och flygfän.

Det är nattskift som gäller för Lars-Thomas Persson, på dagarna sprider renarna ut sig och är svårare att samla ihop.

– Då söker sig renarna tillsammans, och man hör bättre, säger Lars-Thomas Persson.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista