Kraftig ökning av olyckor i fjällen

Fjällräddningen fick natten till torsdag rycka ut för att hjälpa fyra turister från ett högsjällspass i Kebnekaiseområdet. Det är en av många olyckor på kort tid och olyckorna är betydligt fler än föregående år, säger Stefan Nilsson från alpina fjällräddningsgruppen i Kiruna.

– För vår del är det en markant ökning från ifjol, framför allt brukar det inte vara så många insatser så här tidigt på säsongen.

Stefan Nilsson från alpina fjällräddningsgruppen i Kiruna var med och hjälpte ner den familj som fastnat i högfjällsområdet mellan Gaskasabákti och Gebnebákti i Kebnekaisefjällen. Det är en av många utryckningar i år och än är det inte augusti, den månad som brukar innebära mycket jobb för fjällräddningen. Olyckorna gör sommaren till en kostnadskrävande tid.

– En enskild insats som drar ut på tiden, där mycket räddningspersonal är inblandad det är klart att det är förenat med stora kostnader, säger Stefan Nilsson.

Vad årets många olyckor beror på vet han inte, det kan vara slumpen, eller att det nu varit väldigt hårt väder i Kebnekaiseområdet, som är mest olycksdrabbat. Men att många olyckor skulle kunna förebyggas är han övertygad om.

– Många har en liten övertro till sin egen förmåga och har kanske inte den naturliga utevana som man har haft tidigare.

Stefan Nilsson säger också att många är i tidsnöd. De skyndar upp på toppturer för att klara av de mål de har satt upp.

– Man chansar och tänker att jaja, det går att vända eller ringa på hjälp. Sedan är olyckan framme.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista