Vattenskotrar allt vanligare trots förbud

Vattenskotrar blir en allt vanligare syn på de Norrbottniska vattnen. Det trots att det faktiskt råder generellt vattenskoterförbud i Sverige. Men otydliga EU-regler gör kontrollen av trafiken svår.

På Kustbevakningen har man märkt av en kraftig ökning av vattenskotrar de senaste åren.

– De har ökat ganska markant det senaste åren, framförallt i städerna, Luleå Piteå och Kalix. Marahamn är ett ställe där man kan se en klar ökning av vattenskotrar, där det är trångt och lugnt sjö, och det är där vattenskotrarna är, säger Fredrik Gustafsson som är stationschef på kustbevakningen i Luleå.

Det generellt förbud på vattenskoterkörning, innebär att man bara får köra vattenskoter på allmänna farleder och visa utvalda områden som länsstyrelsen beslutar om. Problemet är att EG-domstolen i flera år behandlat ett mål som handlar om huruvida det svenska generella förbudet mot vattenskotrar leder till minskad försäljning av vattenskotrar från andra medlemsstater och därmed bryter mot EU-reglerna.

Eftersom rättsläget är oklart i väntan på ett uttalande från EG-domstolen lägger åklagare ner alla ärenden där vattenskoter körts utanför lovligt område. Kustbevakningen i sin tur har med anledning av det, beslutat att tills vidare inte rapportera in överträdelser.

– Det är ju slöseri på samhällsresurser att rapportera in något som man vet ändå kommer att läggas ner, men det är inte så mycket att göra åt när rättsläget är som det är. Det är efter att vi på Kustbevakningen fick direktiv om att vi inte ska rapportera sådana här överträdelser som vi har märkt av ökningen.

Fredrik Gustafsson och hans kollegor på Kustbevakningen i Luleå fick i våras en vattenskoter till sitt förfogande att lättare kunna kontroller vattenskoterkörandet. Och han poängterar att även om Kustbevakningen inte rapporterar de som kör utanför lovligt område så rapporterar de fortfarande vårdslös körning. Fredrik Gustafsson tror också att i takt med att fler ger sig ut på sjön med vattenskoter så kommer också olyckorna att öka.

– Jag ser en risk att det i framtiden kommer att ske fler olyckor. Med vattenskoter kommer det ut människor på sjön som inte har någon erfarenhet av att färdas på vatten. Det är oerhörda krafter i en vattenskoter och du sitter helt oskyddad, säger han.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista