Ovanligt med kvinnliga sotare

Ett av få yrkesområden som fortfarande i stort sett bara praktiseras av män är sotaryrket. I hela landet finns uppemot 30 kvinnliga sotare av 1 200 sotare som finns totalt, och 24-åriga Anna Lagerman i Boden är en av dem.

Anna Lagerman i Boden valde faktiskt sotaryrket för att hon ser det som ett tryggt jobb:

- Jag letade efter ett praktiskt yrke. Framför allt för att det kändes som att man kunde få en säker anställning, vilket jag inte haft det tidigare, jag har jobbat inom restaurang och vård och så där tidigare. Och så tänkte jag att jag skulle göra någonting helt annat.

Det är Anna Lagermans livs andra arbetsdag som färdigutbildad sotare. Hon drar med ett rappt ryck drar bort skyddstejpen hon satt upp på glasdörrrna till den öppna spisens värmeinsats, så att sotet ska hindras från att komma ut. I början av den 20 veckor långa grundutbildningen minns hon att hon sotade hon ner sig mycket mer vad hon gör nu.

- Jag koncentrerade mig bara på att lära mig jobbet och så tänkte inte på att flytta mig från sotet. Men nu blir jag inte lika farligt nedsmutad längre.

Att det inte är så många tjejer i yrket. Ännu. Det bekymrar inte Anna speciellt mycket. Hon sitter redan med, nyutbildad och energisk som hon är, med i styrgruppen för det nätverk som nu startats för landets få kvinnliga sotare och känner mer att hon ser möjligheter än hinder med att vara en av få.

Klivet över från kvinnodominerade låglönejobb tog hon alltså för att hon såg sotaryrket ha en stabilare arbetsmarknad. Och får hon nu bara ett fast jobb, nu är det ett vikariat fram till årskiftet hon har, så tror hon att hon kommer bli kvar i yrket, åtminstone för en tid.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista