Strejken kan ge färre landstingsanställda

Landstingsförbundets chefekonom Stefan Ackerby varnar för att färre akutsjukhus kan bli en konsekvens om Kommunal får igenom lönekraven. Men landstinget i Norrbotten funderar inte i de banorna.
I stället kan det i Norrbotten bli tal om personalneddragningar för att finansiera högre löner. Landstingledningen har tagit fram kalkyler på hur mycket som skulle behöva sparas om kommunal får igenom sina lönekrav. Men det är siffror som det socialdemokratiska landstingsrådet Yvonne Stålnacke inte vill gå in på - inte heller var smärtgränsen för landstinget ligger innan de måste börja vidta åtgärder. En eventuell lönehöjning för Kommunals medlemmar inom landstinget skulle bli dyrt. Det handlar om stora summor och neddragningar inom personalstyrkan är det enda konkreta svar som Yvonne Stålnacke ger på frågan var pengarna ska tas. - Några andra alternativ har inte diskuterats. Nu ska vi följa strejken och avtalsförhandlingarna. Sen ska vi sätta oss ner och se var pengarna ska tas ifrån, säger Yvonne Stålnacke.
Staffan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".