Gropen blir allt större

Gropen mellan LKABs kontor i Kiruna och stan har växt sig runt tio gånger större. Det är två år sen LKAB överraskades av att en markyta stor som en halv fotbollsplan plötsligt rasade. Och marken runtomkring fortsätter att rasa ner i hålet.

Den ursprungliga gropen som bildades innanför LKABs staket när en markbit stor som en halv fotbollsplan plötsligt rasade nedåt verkar i jämförelse med dagen grop nästan löjligt liten.

- Den ser man inte ens spåren av idag, den är helt borta. Allt runt omkring har släppt så det har gått ganska fort, säger Christina Dahnér, bergmekanikchef på LKAB.

Christina Dahnér uppskattar att de bitar som rasar är omkring 2- 3 meter tjocka, 10- 50 meter långa och 20- 30 meter höga.

Idag är gropen omkring tio gånger så stor den ursprungligen var. Gamla gruvvägen till LKABs kontor och industriområde har gått av och stupar rakt ned i det omkring 50 meter djupa hålet. Marken i området är underminerad av gruvbrytningen under jord.

Christina Danér följer hur mer och mer mark försvinner ned i gropen med hjälp av en kamera på kontorstaket.

- Den tar ett kort en gång i timmen under de ljusa timmarna på dygnet. Vi sparar en av bilderna varje dag, så vi har ju i princip en katalog med bilder från dag till dag där man kan se ett bildspel hur det förändras hela tiden. Vissa perioder kan man se att det ser annorlunda ut idag än vad det gjorde igår.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista