Porjus- ett inflyttningssamhälle

Porjus med sina cirka 400 invånare har blivit ett inflyttningssamhälle för många olika nationaliteter. Där finns människor från fjorton olika länder som arbetar och bor i Porjus. Samhället har haft kampanjer i Holland och Norge för att få folk att flytta dit. Men Toby Cowern från England flyttade dit för att det är en bra plats för hans barn att växa upp på.

Toby Cowern och hans familj hade flera skäl för att flytta. Han vill att hans två barn ska få växa upp på en trygg plats. Trots att han hade ett bra jobb och hans hustru jobbade så hade han inte råd att köpa ett hus där. Och eftersom han besökt sin mamma i Porjus många gånger så var det ett tungt skäl.

- Vi ville till en plats där vi kunde låta våra barn växa upp, säger han.

Klarade vintern utan problem

De flyttade hit i oktober förra året och stod inför den tuffaste årstiden, vintern.

- Vi klarade vintern utan problem säger han. Det har varit lätt att få kontakt med människorna i Porjus. Det är en varmhjärtad plats, tycker han. Och det har varit lätt att lära känna föräldrarna till andra barn i samhället.

Toby Cowern har startat ett företag för upplevelser i vildmarken och riktar in sig på sina landsmän från England.

Corinne Winchester Cowern är hårfrisörska. Hon åker hem till kunderna och fixar håret åt dem. I England är det populärt att hårfrisören åker hem till kunderna. Så i stället för att arbeta i en salong där du är bunden så är det här mycket enklare plus att du själv kommer ut i olika områden och får möta olika människor

- De trodde mig inte. De förstod inte vad en mobil hårfrisörska var för något. Och nu tror alla att jag har semester, men det har jag inte. Jag är från England och där har vi aldrig semester, säger hon.

Vad tror hon om framtiden i Porjus?

- Jag vill öppna en nattklubb i Porjus säger hon och skrattar. Min man har flera olika affärsidéer och jag har själv flera idéer. Mina barn har en ljusare och framför allt tryggare framtid här. Jag kan låta min sexåring gå själv till parken, jag kan se parken den är utanför mitt hus. I England kan du aldrig lämna barnen obevakade, aldrig. Det här är sagolikt, säger Corinne Winchester Cowern.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista