Högkonjunktur för lokala flygföretag

Det kraftigt höjda bränslepriset för mindre flyg och helikoptrar har inte påverkat flygföretagen i Norrbottens inland. Trots att det blivit dyrare att flyga är det högkonjunktur för de lokala flygföretagen.

– Efterfrågan på helikoptertjänster är större idag än för fem år sen, menar Fredrik Lundkvist, delägare i Porjusföretaget Fiskflyg.

Fiskflyg, som har sin sommarbas i Stora sjöfallet, är ett av många flygföretag i Norrbottens inland. Trots att det blivit dyrare att flyga och bränslet för mindre plan och helikoptrar gått upp med nästan 30 procent bara sen förra året, ökar flygföretagen sina verksamheter. Större efterfrågan har lett till nyinköpta helikoptrar och fler arbetstillfällen.

Att timpriset för att åka helikopter stigit har än så länge inte påverkat kundernas vilja att nyttja helikoptertjänsterna. En av de största kunderna är samebyarna och rennäringen.

– För oss som jobbar mycket med rennäringen märks det att det har varit bra kalvår. Det går bra för oss när det deras behov av att använda helikoptern ökat.

Märks klimatdebatten av något, har det påverkat flygandet?

– Nej inte än så länge. Vi märker att bränslepriserna ökar, och därmed kostnaderna för att flyga, men vart smärtgränsen går för oss går, det vet jag inte.

Elin- Anna Labba, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista