Utbildning läggs ned vid LTU

Ingenjörsutbildningen i kemiteknisk design läggs ner vid Luleå Tekniska universitet. Allt för få studenter söker till utbildningen och intresset för kemiteknik har minskat bland studenter i hela landet. Nedläggningen slår hårt mot gruv- metallurgi- och pappersindustrin i länet som behöver arbetskraft men studenterna är inte intresserade av kemi.

Bo Björkman professor i processmetallurgi vid Luleå tekniska universitet är bekymrad.

– Nu senaste året hade vi bara, om jag kommer ihåg rätt, tre förstahandssökande, säger han.

Vad orsaken är till ungdomarnas ointresse för kemi är inte Bo Björkman säker på. Det kan bero på undervisningen i kemi redan i gymnasiet och att ämnet inte för tankarna till gruv- eller processindustri trots att där finns många arbetstillfällen.

Ordet kemi attraherar inte och verkar ha fått en dålig klang.

– Det är den slutsats vi drar. Vi måste framhålla vad man blir och kanske inte associera till ordet kemi, även om kemi kommer att vara en viktig del i den kommande utbildningen, konstaterar han.

Nu pågår en utredning där länets stora industrier inom gruv- metallurgi- och pappersindustrin tillsammans med Luleå tekniska universitet ska arbeta fram en ny utbildning med förändrat innehåll och nytt namn.

– Med namnet kemiteknik tror vi inte att det kommer fram för alla gymnasiestudenter att man faktiskt inom den utbildningen utbildar sig för att jobba inom den processindustri vi har i norra Sverige, med de många spännande arbetsuppgifter som finns inom den industrin, säger han.

Målsättningen i utredningen är att ett nytt utbildningsprogram ska finnas klart redan till hösten 2009. Och arbetet tillsammans med företagen ska fortsätta.

– Det här arbetet är inte slut i och med att vi har tagit fram en ny utbildning. Utan vi måste tillsammans med de här företagen gemensamt jobba med marknadsföring utav utbildningen, säger professor Bo Björkman.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista