Patienter står i sjukvårdskö i onödan

Många står helt i onödan på landstingets väntelistor för läkarbesök vid länets fem sjukhus. Det visar en undersökning, som landstinget gjort.
Landstinget frågade närmare 5 000 personer den 15 maj i fjol om varför de sedan minst tre månader tillbaka stod på väntelistor för oprioriterad vård på sjukhus och 18 procent av dom eller 891 personer svarade att de inte behövde vård eftersom dom flyttat, fått annan vård eller frisknat till. Några hade också avlidit sedan remissen från vårdcentralen, visade det sig. 891 personer kunde därmed strykas från väntelistorna. Landstinget har också tidigare hävdat att det finns en hel del luft i väntelistorna och man vill korta de ännu mer för att snabba på vården och spara pengar. Utredningsgruppen föreslår därför att det görs fortsatta analyser av väntelistorna, att diagnoserna blir mer likartade mellan sjukhusen och att det blir åtstramning för patienter, som struntar i att komma till avtalad tid. Och så föreslår gruppen väntelistor, som ska gälla hela länet, så att till exempel en patient, som köar till Sunderby sjukhus i stället kan flyttas över till Kiruna sjukhus, om patient så vill, om det är kortare kö där.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".