Splittrat försvar i våldtäktsmål

De farsartade omständigheterna kring hovrättsförhandlingarna mot den 33- åriga kvinna som av Haparanda Tingsrätt dömts för grov våldtäkt fortsätter. Från att ha saknat försvarare så har nu den 33- åriga kvinnan två stycken. Som drar åt två olika håll.

Efter att kvinnans advokat Curt Sandström uteblivit från domstolen förra veckan, och hovrätten istället förordnat Hans-Ola Fors att företräda henne, har nu Sandström åter klivit in på arenan.

– Jag är missnöjd med utredningen, med försvaret, med tingsrättens handläggning och jag menar att min klient blivit illa och orättvist behandlad säger Curt Sandström.

Rättegången, som skulle avgjorts förra veckan, fick först ställas in sedan Curt Sandström inte dykt upp till rättegången. Efter att hovrätten fått kontakt med honom bestämde man istället att man påföljande dag skulle hålla förhandlingarna, men inte heller då dök han upp, och rätten förordnade då kvinnans advokat från tingsrätten Hans- Ola Fors att även han företräda den 33-åriga kvinnan.

Igår dök dock den förste advokaten Curt Sandström med buller och bång åter upp på arenan, och något samarbete mellan de båda offentliga försvararna tycks långt borta i detta mål, där spelet runt omkring rättegångarna tycks mer och mer farsartat.

Sandströms hårda kritik har han också överfört i handling, genom att begära att tingsrättens dom ska göras om. Och han har inte mycket till övers för sin kollegas insatser i tingsrätten.

– I det här fallet ifrågasätter jag om min klient haft något försvar över huvudtaget säger han.

Sandström anser att hela rättegången i tingsrätten ska göras om eftersom hans klient inte gavs möjlighet att höra vittnesmålen mot henne. En uppfattning som den andra advokaten Hans-Ola Fors också anmärkt på, men som han inte tycker är rättegångsfel. Och han bemöter Sandströms kritik genom att förklara varför även han blivit utsedd till försvarare i fallet.

– Förordnandet bygger på att hovrätten anser att klientens rättigheter inte tillvaratas för tillfället, av de här kända skälen som ni har redovisat, säger han med hänvisning till Sandströms frånvaro fram till igår.

Om advokaten Sandström kallar Fors som vittne i den kommande huvudförhandlingen, så kan Fors inte företräda kvinnan.

– Mitt jobb är inte att bli populär, det är mitt jobb att försvara min klient, avslutar Curt Sandström.

Hovrätten kommer under dagen idag ta ställning till om den första rättegången ska ogiltligförklaras.

Niklas Skeppar, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista