Arjeplog

Ekonomichef skyller på personalen

Arjeplogs kommuns tidigare ekonomichef Mats Björk, som är högst ansvarig för att kommunen kan ha förlorat hundratusentals kronor på förfallna fakturor, kommer nu med en förklaring. Han själv och 150 andra arjeplogsbor uppbär skulder på sammanlagt närmare 2 miljoner kronor. Mats Björk skyller dom bristande rutinerna på att personalen på ekonomienheten helt enkelt inte skött sitt jobb.

- Varför rutinerna inte fungerat är jag tveksam till. Min uppfattning när jag började som ekonomichef 2005 var att dom tre personerna på ekonomienheten fungerade väldigt bra. Men det verkar ha brustit i kravverksamheten, det är en miss från min sida att jag inte kollade det bättre, säger Mats Björk, Arjeplogs förre ekonomichef

Att hans egna skulder skulle ha något att göra med att kravrutinerna inte fungerade, och att skulderna inte gick vidare till inkasso, nekar han till.

- Det har ingen som helst betydelse, säger han och hänvisar till att det handlar om en privat familjeangelägenhet som han inte vill kommentera i media.

Först i juli fick kommunen, efter hjälp av en konsult, ordning på kravrutinerna och fick iväg sina inkassokrav. Även Mats Björks obetalda dagisavgift fick gå så långt som till inkasso.

- Ja, uppenbarligen så gjorde den det, säger han.

Skulden ska nu enligt Mats Björk vara betald.

Sandra Skeppar SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista