Uppvisning av farkost för rymdturism

På måndagen var det uppvisning i USA av bärfarkosten som ska ta turister till rymden. Kiruna är en av de avgångsorter som är aktuell för rymdturism och chefen för Esrange Olle Nordberg var med på farkostvisningen som hölls i Kalifornien. Han var nöjd med visningen som han menar är ett stort och viktigt steg ”Nu är det skarpt läge” säger Olle Nordberg.

-Bärfarkosten är den som ska bära upp passagerarfarkosten till ungefär 15 km höjd. Det var väldigt spännande och ett stort steg att få se den i verkligheten, tidigare har det bara visats animeringar och ritningar. Nu börjar det bli skarpt läge och det är väldigt trevligt för alla inblandade.

Under hösten kommer bärfarkosten att testflygas. Målet är att om några år kunna genomföra korta flygningar på fyra minuter upp till rymden, turister ska få möjlighet att uppleva tyngdlöshet och få känna på hur det är att vara astronaut. Den huvudsakliga platsen där rymdturisterna ska flygas från är New Mexico i USA, men även Kiruna är en intressant avgångsort.

- Man är väldigt intresserad av Kiruna. Vi har en bra infrastruktur med Esrange och en bra flygplats. Vi har Icehotel, norrsken, midnattssol som verkligen tilltalar kunderna, säger Olle Nordberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista