Oro för arbetskraftsbrist

Behovet av ingenjörer med kemiteknisk utbildning är stort hos processindustrierna i länet. Men studenternas intresse för kemi är svagt. Därför har styrelsen för Luleå tekniska universitet beslutat lägga ned den kemitekniska utbildningen för att inför hösten 2009 göra ett nytt ingenjörsprogram.

LKAB är ett av företagen som behöver dessa ingenjörer och där finns en oro för arbetskraftsbrist.

– Det är en väldigt viktig grupp ingenjörer för just LKAB. Skulle man inte kunna hitta den här kompetensen för oss då tappar vi våran rekryteringsbas när det gäller metallurgi bland annat, konstaterar Kirsten Hallman Pettersson personalplaneringschef vid LKAB.

Den kemitekniska utbildningen lockar inte studenterna och nu ska företagen inom processindustrin arbeta gemensamt tillsammans med Luleå tekniska universitet för att förändra och förnya ingenjörsutbildningen.

Ny ingensgörsutbildning

Utbildningen utbildar bland annat metallurger som LKAB har ett stort behov av inom bergteknik och forskning.

– Så det här kan äventyra LKABs kompeterns, på sikt, säger hon.

Det gemensamma arbetet mellan processindustrin och universitetet kommer troligen att ge en ny ingenjörsutbildning med nytt innehåll och nytt namn.

– Vi har inte någon annan tro än att det här ska lösa sig. Därför att LTU (Luleå tekniska universitetet) har varit så tydliga med att man verkligen vill få till stånd en annan modell, eller att tillgodose behovet av de här ingenjörerna inom ramen för ett annat program på universitetet och det har vi tittat på, säger hon.

Hur ser pensionsavgångarna ut för den här personalkategorin?

– Vi har tittat på behovet framöver både när det gäller pensionsavgångar och rörlighet i övrigt och det är fyra till fem ingenjörer per år, tror vi, sedan kan verkligheten se annorlunda ut, säger Kirsten Hallman Pettersson vid LKAB.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista