Ökade sjukvårdskostnader

Fram till år 2040 kommer kostnaderna för sjukhusvård i Sverige att ha ökat med 270 procent, beroende på att befolkningen blir allt äldre, visar en forskarrapport.

I takt med att de stora barnkullarna från 1940-talet når pensionsåldern blir det fler som kräver vård och färre som arbetar. Forskarna har med hjälp av en datormodell gjort prognoser för framtidens vårdbehov. Till år 2040 har andelen som är över 65 år ökat från dagens 17 till 24 procent.

Kostnaderna för sjukhusvård beräknas samtidigt öka med 270 procent. För att klara det krävs skattehöjningar, om man inte i stället sparar på annat håll i statsbudgeten eller drastiskt ändrar finansieringen av sjukvården, skriver Anders Klevmarken, professor emeritus vid Uppsala universitet, och professor Björn Lindgren vid Lunds universitet, på Dagens Nyheters debattsida.

Om hälsan förbättras för alla över 40 år och i synnerhet för de allra högsta åldrarna kan kostnadsökningen för sjukhusvård begränsas till 165 i stället för 270 procent. Om samtidigt allt fler äldre arbetar skapas större inkomster som kan bidra till att finansiera vården, skriver forskarna, som rekommenderar satsningar på folkhälsan och bättre förutsättningar för de äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden.

TT/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista