Våldtäktsmålet

"Varg i hönsgården"

Advokat Curt Sandström inväntar nu besked efter en stundtals kaotisk vecka i våldtäktsmålet som skulle avgjorts i Hovrätten förra veckan. Efter att Sandström inte dykt upp till huvudförhandlingen har det varit en kaotisk vecka med täta kontakter mellan försvaret, åklagaren och hovrätten.

Curt Sandström sammanfattar sin bild av veckan som gått, och de senaste dagarnas turbulens:

– Det är ungefär som att det kom in en varg i hönsgården, säger han och fortsätter,

– Jag har förklarat för hovrättens att en hovrätts roll att förhålla sig passiv och inte lägga sig pågående utredning. Hovrätten ska sköta sitt, åklagaren ska sköta sitt och jag ska sköta mitt.

Efter att Sandström uteblev från huvudförhandlingen förra veckan förordnades kvinnans advokat från tingsrätten till att biträda kvinnan jämte Sandström. Ett beslut som deras gemensamma klient överklagat till hovrätten.

Curt Sandström har inte tagit del av hennes överklagande, men redogör för sin klients åsikt i försvararfrågan.

– Hon har sagt att hon inte ens vill se honom, eftersom hon anser sig blivit dömd till sex års fängelse på grund av hans passivitet.

I morgon kommer hela försvararfrågan att avgöras av hovrätten. Och Curt Sandström tycker att det är märkligt att den andre advokaten fortfarande är förordnad, även efter att han själv kommit tillbaka på arenan.

En annan fråga som avgörs av hovrätten under morgondagen är hur lång tid som försvaret, vilket det bliva månde, ska ha på sig att förbereda sig inför huvudförhandlingen.

I den frågan är Curt Sandström kompromisslös. Trots ett negativt förhandsbesked.

– Jag fick ett underhandbesked att de inte skulle gå med på det, men det bryr jag mig inte om. Här är det jag som avgör när försvaret är redo att gå till förhandling.

Curt Sandström har begärt kompletteringar i förundersökningen som nu ligger hos åklagaren. Och hans besked är definitivt.

– Jag går inte in i en rättegång förrän jag vet att jag har tillräckliga bevis som fritar min klient.

Niklas Skeppar, SR Norrbotten


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista