Nytt intresse för gammalt rågods

Ny teknik gör det möjligt för gruvbolaget LKAB att ta tillvara på gammalt material som tidigare inte varit möjligt att förädla. Det handlar om rågods från början av 1900-talet som finns på Vitåforsområdet i Malmberget. Redan inom de närmaste dagarna ska förädlingen komma igång.

Förutsättningarna har förändrats väsentligt när det gäller att kunna ta hand om det gamla materialet från 1920-talet.

Rågodset finns på Tingvallskulle inom Vitåforsområdet och ska nu krossas och sorteras i en mobil krossanläggning som byggs upp.

– På den tiden när det här togs omhand var ju tekniken väldigt primitiv med dagens mått mätt. Sovring- och anrikningstekniken har ju utvecklats väldigt mycket, vilket gör att vi kan ta hand om malmer med mindre järn än vad man kunde göra tidigare, säger Anders Henriksson, förädlingschef i Malmberget och Svappavaara.

Bakgrunden till det här projektet är inte minst den stora efterfrågan som idag finns på järnmalmsprodukter och enligt Anders Henriksson är det ett viktigt tillskott på rågods.

Det hela är ett fullskaleprojekt där 140 000 ton ska tas omhand och enligt Anders Henriksson handlar det om material som håller relativt god kvalitet.

– Malmen innehåller inte lika mycket järn som den malm som kommer från gruvan men det handlar ändå om en järnhalt på 30 procent, vilket är relativt mycket.

Inom de närmaste dagarna ska förädlingen komma igång och hela projektet beräknas ta ungefär en månad.

– Det är ju väldigt bra, det här är ju annars tillgångar som ligger till ingen nytta, så det är ju väldigt värdefullt, säger Anders Henriksson.

Maria Lindgren, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista