Algblomningen rör sig norrut

De giftiga blågröna algerna har i år spridit sig längre norrut än vanligt. Den senaste rapporten visar att de finns i höjd med Sundsvall . Men forstätter det varma vädret finns det risk för spridning ända upp till norrbottenskusten.

– Det är alltid svårt att ge prognoser, men det här handlar helt och hållet om hur förutsättningarna förändras, menar Magdalena Westerberg, marinbiolog på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Fortsätter det soliga vädret finns en risk att lokala algblomningar uppstår i speciellt skyddade vikar i Norrbotten. Bottenviken är ett relativt näringsfattigt hav och vattentemperaturerna är normalt sett inte vidare gynnsamma. Därför är det väldigt ovanligt med större algblommningar i Bottenviken.

Vet man inte vilken typ av alger det är i badvattnet ska man ändå vara försiktig.

– Man ska akta sig för att bada i algblomning. För det första är det inte roligt, det är som en grön soppa. Sen finns det ingen anledning att utsätta sig för risken att få de otrevliga symptomen. Man kan inte se skillnad på de algerna som tillverkar gift och de som inte gör det, säger Magdalena Westerberg.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista