Forskare vill förebygga bröstcancer

Kvinnor från Norrbotten kan nu hjälpa till att förebygga bröstcancer. Ett 20-tal cancerforskare har inlett ett projekt på Sunderby sjukhus, där man genom studier av norrbottniska kvinnor hoppas hitta metoder för att förhindra cancer.

Forskare från hela världen har samlats i Sunderbyn för att starta upp ett nytt forskningsprojekt, där man ska hitta ett sätt att förebygga bröstcancer.

Fortfarande finns inga metoder för att förhindra att cancern uppstår. Det forskarna vet, och nu ska titta närmare på, är varför gravida kvinnor löper mindre att få bröstcancer.

Per Lenner är professor i onkologi vid Umeå universitet och en av de svenska cancerforskare som deltar i projektet.

- Vi vet att det finns en koppling mellan att ha varit gravid och en minskad risk för bröstcancer. Ju tidigare man har fött sitt första bam, desto lägre är risken, och ju fler barn man har fått, desto lägre är risken.

Genom mammografiavdelningen i Sunderbyn söker man nu kring 120 kvinnor som vill delta i bröstcancerstudien. Pal Bordas, mammografiläkare vid Sunderby sjukhus säger att de hoppas hitta kvinnor som vill delta genom mammografiundersökningarna.

Per Lenner menar att Norrbotten är ett bra område att genomföra studien på, eftersom det finns en positiv attityd i Sverige till bröstcancerforskning.

Befolkningen är också homogen, vilket underlättar studien.

- Ett sådant här projekt skulle inte kunna genomföras i New York till exempel, där en del av forskarna kommer ifrån, för befolkningen där är alldeles för heterogen.

Den här första delstudien kommer att pågå kring ett år. Projektet fortsätter sedan, på andra håll i världen, tills man förhoppningsvis hittat ett sätt att förhindra bröstcancern.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista