"Vi lever redan på marginalerna"

När Norrmejerier till hösten ska hårdlansera sina produkter finansierar man det genom att ge mjölkleverentörerna mindre betalt. Konusmenterna är helt enkelt inte beredda att betala mer för sin mjölk menar man. Det upprör Tomas Mörtberg, vd på Polcirkelns lantgård i Juoksengi som inte tror på argumentet.

– Jag har aldrig hört någon ifrågasätta prishöjningarna på öl, så varför skulle konsumenterna ifrågasätta en prishöjning för mjölken med 50 öre per liter, ifrågasätter han.

Men Norrmejerier menar att marknaden inte är beredd att betala kostnaden för den kommande marknadsföringen på 100 miljoner kronor och då sänker man alltså istället ersättningen till leverantörerna, det trots att det är dom egna märkesvarorna som ska marknadsföras och inte själva mjölken.

Från den 1 augusti kommer Norrmejerier att betala 15 öre mindre per liter mjölk.

Det är något som slår hårt mot Polcirkelns lantgård.

– Vi förlorar 225 000 kronor per år på det här och det innebär ungefär en 75 procentig anställning. Det är bara där som vi kan spara pengar, säger Tomas Mörtberg vid Polcirkelns lantgård.

– Vi lever redan på marginalerna och det måste man från mejeriets sida förstå, man kan inte sänka priset på det här sättet, det är helt fel signaler, menar han.

Sandra och Niklas Skeppar, SR Norrbotten

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista