Luleå Hockey minst aktivt

Luleå Hockey är det lag som har varit minst aktivt under elitseriens värvningshysteri i sommar. Luleå som redan förra säsongen var nederlagstippade och var nära att få spela kvalserien, men med liten marginal lyckades kravla sig upp på den sista säkra platsen.

Men tränaren Roger Rönnberg är lugn.

– Vi har stommen kvar, och alla har blivit ett år äldre, säger han.

Den stundtals hårt pressade tränaren Roger Rönnberg fick vara kvar, men ett par spelare lämnade laget. Backarna Pekka Saravo och Pavel Skrbek, till Linköping respektive Skellefteå, blir antagligen mest kännbara.

– Det är riktigt, det är två bra spelare. Men stommen är kvar, säger Rönnberg.

Förlitar sig på unga spelare

Med stommen syftar han på spelare som landslagsbacken Jan Sandström, lagkaptenen Anders Burström, Mats Lavander, Johan Harju, Linus Omark och Robin Lindqvist.

Det är de unga spelarna som Luleå förlitar sig på.

– Det är en långsiktig plan som vi är inne i. Vi gör en generationsväxling och ger de här unga spelarna chansen att komma fram. Och med tanke på det vi gick igenom i fjol, med bottenstrid och allt, så har alla blivit ett år äldre och tar förhoppningsvis ett steg till, säger Rönnberg.

Åtta spelare har lämnat, bara fyra har tillkommit, varav två som fortfarande bara provspelar. Men en intressant värvning är 19-årige Kristoffer Berglund från Björklöven, en ung och offensiv back som hyllats av experterna. Han kan räkna med stort förtroende.

Istid

– Ja, inte är han här för att sitta på bänken i alla fall. Vi kommer ta det lugnt med förväntningarna på honom, men visst ska han få istid, säger Rönnberg.

Kvar för Luleå återstår att hitta minst en back och en forward till. Någon målvakt tänker man inte värva. Trots att målvaktsparet Gusten Törnqvist och Mattias Modig tillsammans släppte in i snitt över tre mål per match.

Har du förståelse för om ni blir bottentippade i år igen?

– Ja, det är väl inget nytt. Det har sett så ut de senaste 10- 15 åren. Men vårt mål är slutspel och det tror vi på.

TT/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista