Arjeplog inte bara vinterstad

Arjeplog lever inte bara på vintern. Det vill lokala entreprenörer visa med fler sommaraktiviteter i Arjeplog. Under helgen ordnas bland annat hamnfesten och en stadskamp mellan Arjeplog och Arvidsjaur.

Nere i det som kallas Arjeplogs hamnområde, en udde längst ner mot Hornavans strand, ligger en restaurangkåta som kommer bli festplatsens centrum till helgen.

– Fokus ligger för mycket på vintern tycker jag. Biltestverksamheten är väldigt bra och ger mycket jobb, men det leder till att vi glömmer bort sommaren i Arjeplog, säger Ingemar Marklund, en av arrangörerna till helgens Hamnfest.

Han menar att det är svårt att vara företagare i ett glesbygdsområde som Arjeplog. Därför är det viktigt att de som finns visar upp sig. Allt från matbutikerna till hundklubben deltar i helgens arrangemang.

Samtidigt anordnas ett cykellopp mellan Slagnäs och Laisvall, och även en stadskamp på Kraja, Arjeplogs bad och campingområde. Bakom den står Bosse Johansson.

– Det har alltid funnits en prestigekamp mellan Arjeplog och Arvidsjaur, i fotboll, dans, ja i allt.

Bosse Johansson, som startat Arjeplogsfestivalen Silveryran och ordnat stadskamp mellan de båda kommunerna på 90-talet, vill nu återuppta det gamla evenemanget.

Men att allt händer på en och samma helg är något de borde försöka ändra på, menar Ingemar Marklund. 
– Det var lite brist i samarbete när allt hamnade på samma helg.

Kommer ni ändra något till nästa år?
– Ja, då ska vi försöka höra med Silveryran och kanske se om vi och de kan lägga oss någon vecka tidigare. Men det är få helger i juni, och det är mycket som händer.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista