Samiskt parlament på Kola

Nu har även samerna på Kolahalvön börjat strävandet efter ett eget parlament. - Det tar tid, men vi försöker, säger Anna Prakhova, ordförande i Barentsrådets urfolksgrupp.
Företrädare för samerna har i dagarna träffat både centrala och regionala myndigheter i Murmansk för att diskutera sin situation. Anna Prakhova är de ryska samernas representant i Barentsrådets arbetsgrupp för urfolksfrågor och en av pådrivarna när det gäller samiska frågor på kolahalvön. - Jag tror det är möjligt att inrätta ett forum som liknar ett parlament, säger Anna Prakhova. Tre saker diskuterades Det var i förra veckan som Anna Prakhova tillsammans med företrädare för de två samiska organisationerna Oosmo och Kola sameförening bland annat fick träffa representanter från det ryska justitiedepartementet. Det fanns tre punkter på dagordningen; den ekonomiska och sociala situationen för urfolken i Murmansk-regionen, inrättandet av ett samiskt center i Murmansk och framförallt hur samerna själva ska få ett större inflytande över sina egna angelägenheter. Ett första steg taget Samerna vill med andra ord ha en bättre dialog med de ryska myndigheterna och mötet i Murmansk är ett fösta steg i den riktningen - och på längre sikt är målsättningen att inrätta att en form av folkvalt samiskt parlament. De samiska rättigheterna är urholkade på Kola-halvön och utländska intressen har bland annat köpt fiskerätter på kolahalvön utan att samerna ens blivit tillfrågade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".