Nio mil långt cykellopp

70 år efter att det första stenblocket med bly hittades i Laisvall, anordnas nu ett cykellopp längs den gamla transportvägen mellan Slagnäs och Laisvall.

Malmtransporterna från Laisvallgruvan gick från Laisvall till Slagnäs, för att sedan transporteras vidare ner till Rönnskär.

- Det är för att hedra dem och tala om hur viktiga de var, som vi beslöt att starta det här cykelloppet, säger Maria Söderberg, som är en av arrangörerna till Gamla malmloppet.

Klockan åtta i morse började cyklisterna ta sig de 96 kilometerna på grusväg. Loppet är en del av en större satsning på Laisvall. Förutom det och förra helgens hemvändardag har Maria Söderberg haft guidade turer i det gamla gruvsamhället under hela sommaren. Hon är också aktuell med dokumentären ”Länge leve gruvan” och en utställning om Laisvall, som visas på Silvermuseet i Arjeplog.

Allt handlar om att Laisvall som by inte ska dö ut bara för att gruvdriften upphörde när Laisvallgruvan lades ner 2001.

- Det har varit en enorm satsning från människor i Laisvall och hela Laisdalen och ett intresse kring att göra något nytt på besöksturismen, säger Maria Söderberg.

- Jag och många andra här vill bjuda på en upplevelse. Nu har vi kommit en bit på väg.

                                        Elin-Anna Labba, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista