Kritik mot bristande polisinsatser i bärskogen

Norrbottenspolisen slog inför årets bärsäsong på stora trumman för att man skulle jobba hårt med bärrelaterad brottslighet på alla plan. Men hittills har man inte gjort några insatser alls. De ansvariga för den aviserade samlade polisaktionen befinner sig just nu under hjortronsäsongen på semester.

Vid den presskonferens som polisen hade när man lanserade den stora satsningen på bärrelaterad brottslighet sa Johan Ribom, som är ansvarig för satsningen så här:

-Vi kommer att öka vår synlighet i de här områdena och jobba med alla våra resurser.

Ribom nämner sedan att man i jakten på bärrelaterade brott kommer att använda både ordningspoliser och annan kompetens inom kåren, såsom trafikpolis och ekobrottsroteln. Och syftet med kraftsamlingen var klar:

- Minska brotten i samband med bärsäsongen och genom det öka tryggheten för befolkningen i vårt län, sa Johan Ribom då.

Men riktigt så verkar det inte ha blivit.

              

Ove Enhult är ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden i Överkalix, där man under flera år haft problem med oseriösa bärföretag vars bärplockare inhyses i undermåliga boenden och som dessutom saknar arbets- och uppehållstillstånd. Han är frustrerad över polisens passivitet.

- Polisen måste göra någonting åt detta. Det hördes att de skulle skärpa kontrollen, men det hände ingenting, absolut ingenting!

MEN TROR DU ATT POLISEN KÄNNER TILL DETTA?

-Det måste de väl veta, vi har ju hållit på i flera år, säger Ove Enhult och fortsätter:

-I fjol när de sålde bär här var polisen och kollade på ett ställe, men det är den enda gången jag vet att det varit och det är endast polisen som kan göra någonting åt det här, säger han.

                    Sandra och Niklas Skeppar, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista