Patienten kan läsa sin journal på nätet

Journalen ska följa patienten - oavsett om vården sker i privat regi, i landsting eller kommun och oavsett var i landet du befinner dig. Detta är tanken med den nya patientdatalagen som trädde i kraft för en månad sedan, den första juli. Men det går långsamt och det kan dröja flera år innan det här blir verklighet.

Den nya lagen ersätter den gamla patientjournallagen och tanken är att den nya lagstiftningen ska öka patienternas inflytande i vården. Man ska till exempel kunna komma åt sin journal på nätet och bland annat kunna se vem som tittat i den. För personalen kan jobbet bli lättare genom att lagen öppnar dörrar för att komma över patientjournaler över vårdgränserna.

- Enligt min uppfattning är den nya lagen bra. Det är den som juridiskt möjliggör för patienten att man kan ta journalen med sig, men det är en lång väg att gå rent praktiskt, säger Jörgen Johansson, arkivarie vid landstinget i Norrbotten.

Men ett öppnare system ställer också högre krav på säkerheten och i den nya lagstiftningen har man i hög grad utgått från patientens integritet.

- Man kommer att kunna välja om man vill att andra landsting eller andra aktörer ska få titta på den information som finns. Det bygger på samtycke och det har man utformat regler för hur det ska gå till. Det kommer att bli två samtycken, först när journalen skrivs och sedan när informationen ska hämtas ut, berättar Jörgen Johansson.

Men det handlar om en process som kommer att ta tid. Det är idag stora skillnader mellan länen när det gäller hur man kommunicerar. Landstinget i Norrbotten ligger i framkanten när det gäller att hantera patientjournaler över vårdgränserna. Det finns sedan många år tillbaka ett gemensamt datasystem inom landstinget till skillnad från många andra landsting.

- Alla landsting har ju investerat i sina system och nu gäller det att hitta system som pratar med varandra innan det hela kan fungera fullt ut, säger Jörgen Johansson.

                                           Maria Lindgren, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista