Kritik mot dåligt boende för bärplockare

Inget samarbete har inletts mellan polisen och kommunerna om bärrelaterad brottslighet. Kritik riktas mot dåligt boende för bärplockare.

Mycket prat och lite verkställighet hittills när det gäller polisens storsatsning på bärrelaterad brottslighet. Vid en presskonferens innan bärsäsongen utlovades handling och samordning från alla olika polisresurser och att polisen skulle ta initiativ till ett brett samarbete med andra myndigheter.

– Jag vet att man har kontakt med både kommuner och skattemyndigheten, säger Anders Danielsson som är operativ chef vid länskriminalen.

Men något samarbete eller ens någon kontakt från polisens sida är inget som man känner till ute i kommunerna.

Efter att ha pratat med miljö- och byggnadsförvaltningarna i 11 av länets 14 kommuner så är det ingen, som blivit kontaktad av polisen.

En kommun där oseriösa bärföretagare som omsätter svarta pengar och har utländska bärplockare utan arbets- och uppehållstillstånd är Arvidsjaur. Där är Annika Lidström miljöinspektör och hon berättar hur det kan se ut i de boenden som oseriösa bärföretagare inhyser sina plockare i.

– Då bor man i en källare med betonggolv och betongväggar. Där bor det ett 20-tal personer med galler för fönstren som är kvar sedan källaren varit lager, berättar hon och fortsätter:

– Sedan saknas det ventilation, det är fuktigt och det finns inte en chans att hålla rent. Fruktansvärt!

Polisens samordnare för satsningen mot bärrelaterad brottslighet, Johan Ribom har inte gått att nå för en kommentar, eftersom han befinner sig på semester.

Niklas och Sandra Skeppar, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista