Renar retar upp bybor i Kalix

Renar på vägarna, i trädgårdar och på privata marker kring Kalix, har retat upp bybor. Det har resulterat i en skrivelse till länsstyrelsen där älgskyddsområdet för fem byar begär att Kalix sameby ska beordras att samla ihop, och frakta bort renarna som efter 1 maj inte får vara i området.

På öarna i Kalix skärgård handlar det enligt skrivelsen om hundratals renar som retat upp stugägare. Lennart Sundqvist är en av stugägarna.

- Jag har stora problem med renarna. Ena dagen stod det 17 renar precis nedanför altan, en annan dag 7 renar. Dom har trampat sönder en plastpool som jag köpt till mina barnbarn. Potatislandet har jag fått skrota. Det är inte så kul att få grejerna förstörda. Det är gott med färskpotatis men det är det färdigt med nu.

Enligt lagen ska det efter den 1 maj inte finnas några renar i området, eftersom de under våren ska flyttas till sommarbete. I år blev ovanligt många renar kvar vid Kalix kusten.

I skrivelsen till länsstyrelsen som är undertecknad ordförande för älgskyddsområdet i Ryssbältet, Storön, Kalix-Nyborg, Rolfs och Innanbäcken står det att problemet med renarna i området påtalats för Kalix sameby ett flertal tillfällen.

Det förnekar dock Rune Sundell som är ordförande i Kalix Sameby. Han säger att han inte tagit emot några klagomål, han säger också att han inte vill kommentera kritiken ytterligare innan han själv sett skrivelsen som begär att samebyn tar bort renarna.

Även på E4:an mellan Luleå och Kalix har det i sommar varit ovanligt mycket ren, något som enligt Kalix och Gällivare sameby beror på att det i vintras var väldigt hårda betesförhållanden, renarna spreds ut i området och många kom inte med i flytten till sommarbetet.

I Kalix skärgård brukar det varje sommar vara kvar enstaka renar, men i år är det mer än någonsin. Det konstaterar Lennart Sundqvist som har stuga på Fälesön. Han uppskattar att det bara på Fälesön just utanför Marahamn i Kalix är flera hundra renar.

- Det är fruktansvärt mycket i år, det kan inte få vara på det här sättet. Renarna måste bort, säger Lennart Sundqvist som inte har någon förståelse för renägarna.

Kan du ha förståelse att hårda renbetesförhållanden kan ha gjort att det är mer renar än vanligt i området?

- Inte ett dugg! Man måste ju följa lagen, kör jag för fort får jag böter, jag har ingen förståelse alls. Det kan inte få vara såhär, dom förstör ju för folk, säger Lennart Sundqvist.

Gunilla Manbre på länsstyrelsen bekräftar att skrivelsen har kommit in till rennäringsenhet och säger att den är under handläggning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista