Uppgivenhet från bärbranschen

Hopplöshet och uppgivenhet. Så beskriver Morgan Tjärnberg, ordförande i Skogsbärsbranchens intresseförening, känslan hos medlemsföretagen när polis och andra myndigheter inte på allvar tar itu med oseriösa bärföretagare.

Att oseriösa bärföretagare får fortsätta ostört är ett problem för hela branschen säger Morgan Tjärnberg.

- Det är tråkigt för branschen som helhet. Sådana här orosmoment ställer till bekymmer som spiller över på alla andra i branschen, säger han och syftar på det bärföretagarpar från Lidingö som Norrbottensnytt granskade för ett år sedan.

Företagarparet hyser bärplockare utan arbets- och uppehållstillstånd i Norrbotten i undermåliga boenden. Efter att ha kartlagt parets omfattande bärverksamhet fann vi att de förra året sannolikt hade svarta inkomster i miljonklassen. Sedan dess har det också visat sig att både mannen och kvinnan uppbar sjukbidrag. Kvinnan till 100% och mannen till 75%.

Under året som gått har paret fått verka i fred och inför årets bärsäsong har de skaffat ytterliggare tre fastigheter i länet.

Ove Enhult är ordförande i Miljö-och byggnadsnämnden i Överkalix där gamla skolan i Gyljen är navet i parets bärverksamhet, han är uppgiven över polisens passivitet.

- Det är förjäkligt att det här kan få fortgå och att ingenting händer. Nånting måste ju göras, säger han och hoppas på att polisen nu ska gripa in och se till att bärplockarna får drägliga förhållanden.

Det faktum att företagarparet nu utökat sitt fastighetsinnehav i Norrbotten pekar på att de i år kommer att utöka sin verksamhet säger Morgan Tjernberg, ordförande i Skogsbärsbranschens intresseförening.

- Utökar dom sitt fastighetsinnehav så innebär det också att dom har tänkt ha fler bärplockare på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista