Satsning på samisk turism

Samisk kvalitetsturism har problem att hitta rätt kunder och upplevelser. Därför ska nu Svenska Ekoturismföreningen hjälpa samiska turistföretagare att ta fram turistiska upplevelser samt att marknadsföra dem.

Dan Jonasson är ordförande för Ekoturismföreningen och han berättar att Ekoturismföreningen både i Sverige och internationellt arbetar väldigt mycket med ursprungsbefolkningar.

– Vi ser det som en del av det vi gör att hjäla dem att dra nytta av turismen och styra turismen. För vår del är det dels en ideologisk fråga och sedan är det ju så i Sverige att det finns knappt något kulturellt så naturbeserat som är mer spännande än den samiska verkligheten, säger Dan Jonasson.

Projektet har en budget på nästan 1.2 miljoner kronor och ska pågå i två år. Inom ramarna för projektet ska man hitta fem samebyar som är intresserade av turistiska aktiviteter. Men man ska även utbilda turistföretagare att sälja samisk turism på en internationell marknad. Dessutom planerar man  att marknadsföra samisk turism på mässor i New York och London.

– Det finns egentligen inte någon direkt metod för att hur man skapar bra turism kring sådana saker som samiska företeelser. Det fattas en del, säger Dan Jonasson.

Kerstin Nilsson är en av ägarna till Ofelas. Ett företag utanför Kiruna som främst satsar på hästturer i samisk miljö. Omkring hälften av hennes gäster är från utlandet. Kerstin Nilsson kände inte till projektet men tycker att det är en välbehövd satsning.

– Jag tycker att det behövs. Det finns ett stort intresse och folk som man träffar är intresserade, säger Kerstin Nilsson.

SR Sameradion/ SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista