Lämnar sitt arbete för gruvindustrin

Många anställda inom den offentliga sektorn väljer att lämna sina jobb till förmån för gruvindustrin. I Gällivare kommun var det här något som aktualiserades inför sommarsemestrarna eftersom det var svårare än vanligt att få tag på sommarvikarier.

Det finns flera orsaker till att anställda väljer bort offentlig sektor, säger Siw- Britt Karlsson, arbetsmarknadsansvarig på fackförbundet Kommunal i Gällivare.

– De som hör av sig säger bland annat att man är less på att bli erbjuden 2- 3 timmars jobb när arbetsgivaren ringer och menar att det inte är någon framtid. Man ser det som en mer stadigvarande inkomst och möjlighet till mer planering både när det gäller ekonomi och framtida arbete genom att man har möjlighet att jobba heltid, säger Siw- Britt Karlsson som både ser fördelar och nackdelar med utvecklingen.

– Jag tycker det är positivt för vår kommun att vi har en sådan arbetsmarknad som har gått i den här riktningen, att arbetstillfällena har ökat och att rörligheten har blivit större och att kvinnor har upptäckt att det finns en annan arbetsmarknad som man kan jobba inom.

Men det finns också baksidor. Sektion 19 har vid flera tillfällen uppmärksammat kommunen på den här utvecklingen och Siw- Britt Karlsson menar att arbetsgivaren måste agera eftersom konkurrensen kommer att bli ännu större på arbetsmarknaden.

– En viss oro finns för hur arbetsgivaren kommunen ska lösa nyrekryteringarna inte minst i samband med pensionsavgångarna som kommer.

Kommunal är också övertygad om att den här utvecklingen kommer att fortsätta.

– Det brukar få ringar på vattnet. Börjar man se att ens väninnor och bekanta väljer att börja inom ett annat yrkesområde så växer tanken även hos en själv att det kanske är något för mig också. Och även med den utbyggnad som sker inom Aitik och LKAB och kanske även framtida gruvbrytning på andra orter inom närområdet gör att jag tror att det här är en utveckling som kommer att fortsätta, säger Siw- Britt Karlsson.

Maria Lindgren, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista