Hundratals skadeanmälningar

Det kraftiga ovädret som drog över framförallt byarna kring Piteå förra torsdagen har resulterat i hundratals skadeanmälningar till försäkringsbolagen. Hos Länsförsäkringar i Norrbotten har telefonerna ringt oavbrutet sen i fredags.

– Bara på de här dagarna har vi tagit emot 100 skadeanmälningar och vi väntar in ännu fler. Det är över en miljon kronor i kostnader för oss. Folk ringer in och berättar om hagel stora som köttbullar som slagit sönder plåten på tak och bilar, berättar Staffan Mettävainio som är skadechef på Länsförsäkringar i Norrbotten.

Staffan Mettävainio och hans kollegor på Länsförsäkringar har framförallt tagit emot skadeanmälningar på byggnader, bilar och husvagnar som förstörts av haglet som kom med det kraftiga ovädret förra veckan.

I samband med ovädret drog en tromb fram i framförallt Skjulsmark, Holmträsk och Nybyn där hundratals träd blåste omkull. En del skadeanmälningar på skog har försäkringsbolaget tagit emot men skadechefen Staffan Mettävainio räknar med att anmälningarna kommer att fortsätta komma in ett bra tag framöver.

– Det tar lite längre tid för folk att se över skadorna på sina skogsfastigheter och anmäla dem till oss.

Mitt i sommarvärmen blev himlen svart och på bara några minuter hade hagel slagit sönder tak och bilar och tromben dragit omkull hundratals träd i byarna kring Piteå.

Och skadechefen på Länsförsäkringar i Norrbotten konstaterar att han inte varit med om något liknande.

– Just när det gäller oväder med hagel och sånt har jag aldrig varit med om så omfattande skador på ett så litet område, avslutar Staffan Mettävainio skadechef på Länsförsäkringar i Norrbotten.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista