Kommunen försöker behålla personal

Gällivare kommuns personalavdelning ska nu undersöka hur man kan locka ny arbetskraft och behålla de man redan har. Facket Kommunal är kritisk mot löneutvecklingen, som gör att många går till gruvindustrin i stället.

Vikarierande kommunalrådet Birgitta Larsson (s) medger att situationen är besvärlig.

- Jag är bekymrad. Vi behöver alltid arbetskraft i den kommunala sektorn. Så visst är jag orolig för att folk väljer de privata alternativen i stället för kommunen.

På Kommunals sektion 19 i Gällivare säger Siw-Britt Karlsson att många anställda väljer andra arbetsgivare än kommunen på grund av lönen och att man då får heltid.

Men Birgitta Larsson säger att kommunen har svårt att konkurrera om lönen.

- Vi följer de centrala avtalen med lokala avtal, men det vi kan göra är att man ha andra förmåner, som till exempel friskvård. Det har vi haft några år, fast eftersom de privata också har det, så är det lika svårt här, säger hon.

Personalavdelningen ska nu undersöka hur man kan göra det kommunala arbetet attraktivare och då gäller det annat än lika bra lön som näringslivet ger.

Frågan är om kommunen klarar sin verksamhet med brist på personal?

- Ja vi måste klara det. På något vis måste vi det, säger vik. kommunalråd Birgitta Larsson.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista