Mer cannabis hittat i Luleå

Luleå kommun har hittat cannabisplantor på flera ställen i centrala Luleå, inte bara i det parkområde där plantorna först uppdagades. Nu ska kommunen börja kontrollera rabatter och blomlåder mera systematiskt.

Kommunen ska nu förbättra sina rutiner, säger Ulf Eriksson på park- och naturförvaltningen.

- Vi har gått igenom alla rabatter, urnor och lådor här när vi fick reda på det här, men vi räknar med att det kommer upp mer plantor, allt eftersom. Vi kommer att ha bevakning på det framöver, säger Ulf Eriksson.

Förutom de plantor som först hittades på Floras kulle i centrala Luleå har kommunpersonalen hittat cannabisplantor i flera kommunala blomlådor, bland annat i Södra hamnen och andra områden i centrala Luleå.

Vem som har satt dit plantorna vet varken polisen eller kommunen, men personal med växtkännedom ska från och med nu rutinmässigt börja kontrollera Luleås rabatter.

- Det känns naturligtvis inte bra, men vi kan inte göra mer än ta bort dem.

Att kommunen haft blomsterarrangemang fulla av cannabis förklarar Ulf Eriksson med att hampaplantan är väldigt lik en annan växt i kommunrabatterna. De ungdomar som sommarjobbat med att sköta om parkerna har inte heller kännedom om vad som är cannabis och inte, menar han.

- Men det är ingen bortförklaring från vår sida. Nu när vi vet att det finns får vi skärpa till oss.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista