Upphandling klar om Haparandafängelset

Kriminalvården har nu tecknat hyresavtal med det statliga fastighetsbolaget Specialfastigheter Sverige AB, om lokalhyra för den nya kriminalvårdanläggningen i Haparanda. Det är just denna upphandling som har tagit lång tid och försenat byggstarten för det nya fängelset i Haparanda. Men nu kan spaden sättas i jorden till hösten.

Den nya anstalten blir ett betydligt mer slutet fängelse än det nuvarande. Ett så kallat C- klassat fängelse. Det så kallade skalskyddet blir en mur på 6 meter. Det blir elstaket och larmstaket. Allt som allt fyra staket och en mur måste passeras för att ta sig ut.

Det är redan bestämt av Kriminalvården hur anläggningen ska se ut. Och den ska enligt alla avtal stå klar i december 2010, till en beräknad kostnad av 700 miljoner kronor.

I dag arbetar 31 personer där och det finns 41 platser. Nu utökas platserna till 104 och personal ska finnas på 100 tjänster.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista