Socialdemokratisk självkritik i valanalys

Socialdemokraterna hade brister i partiorganisationen och det politiska ledarskapet och det gjorde att man gick tillbaka på vissa håll i senaste valet. Det framgår av partiets valanalys, som blev offentlig idag.
En av dom som arbetat fram analysen är ombudsman Leif Pettersson från Norrbotten och han säger att tillbakagången i landstinget beror på brister i sjukvårdspolitiken och på att partiet inte var tillräckligt lyhört för väljarnas önskemål. När det gäller riksdagsvalet gick socialdemokraterna framåt bland annat tack vare att statsminister Göran Persson drog många väljare. Ett annat starkt ledarskap visade kommunalrådet Per Lavander i Arvidsjaur, som också drog många väljare, medan ett splittrat parti i Luleå och Boden förlorade röster. Ledarskapet måste nu stärkas, liksom medlemsvärvningen och lyhördheten för väljarna, säger Leif Petterson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".