Fler får jobb - men inte än på ett tag

Det kommer att bli omöjligt att nå regeringens sysselsättningsmål på 80 procent under nästa år. Det konstaterar länsarbetsnämnden i Norrbotten i en prognos fram tills hösten 2004.
Idag ligger sysselsättningen i Norrbotten på omkring 71 procent - och skulle målet nås behöver ytterligare 10 000 jobb skapas. Enligt framtidsprognosen kommer antalet norrbottningar i arbete öka med 400-500 personer till nästa höst. Den totala arbetslösheten i länet sjunker under samma period något och hamnar under nästa år på omkring 8,5 procent. I prognosen som gjordes för ett halvår sedan räknade länsarbetsnämnden med att mängden jobb - alltså antalet totalt sysselsatta här i Norrbotten - skulle öka med 700-800 under det här året - ja, och att den ökningen redan skulle ha kommit igång nu. Men precis som i världen i stort, menar Anders Pekkari från länsarbetsnämnden så skjuts uppgången på framtiden och nu tror man inte att antalet sysselsatta kommer öka förrän under hösten nästa år. Sysselsättningsiffrorna är viktig för att kunna säga något om hur det egentligen går för Norrbotten - det är skillanden i sysselsättning som visar om arbetsmarknaden i Norrbotten växer eller inte - och det har i stort ståttt stilla under 2001, 2002 och nu alltså även för 2003, enligt länsarbetsnämndens Anders Pekkari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".