Del av kommunalstrejken över

I natt avslutades en del av kommunals strejk som berör sjukvården i länet och barnomsorgen i Piteå. Flyttning av patienter och senareläggning av behandling är några av konsekvenserna hittills. Om ingen uppgörelse sker, blir det mer strejk senare för cirka 3000 kommunalare i Luleå och Piteå.
23 april gick de första 9000 inom vissa landsting ut i strejk, varav cirka 260 i Norrbotten vid sjukhusen i Piteå och Sunderbyn. Strejken vid de båda sjukhusen i länet har fått en del konsekvenser i form av framskjutna planerade behandlingar och operationer och flyttning av patienter inom och mellan sjukhus. Även parkerings- och trafikvakter strejkar och anställda vid kommunala soptippar är uttagna till och med 14 maj. Redan sen 23 april har dagbarnvårdare och barnskötare i Piteå kommun omfattas av strejken och den upphörde också vid midnatt. Utvidgat varsel från 12 maj Enligt kommunal i Piteå har barnomsorgen haft begränsat öppethållande och en del föräldrar fått hämta hem sina barn. Det är något som kan fortsätta så småningom för i fredags utvidgade kommunal sitt strejkvarsel att gälla alla sina medlemmar i 60 kommuner vilket berör olika yrkesgrupper i Piteå och Luleå kommun mellan från 12 och 25 maj . Enligt kommunals ombudsman Barbro Öberg rör det sig om cirka 3000 personer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".