40.000 ska slussas tillbaka till arbete

40.000 norrbottningar i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden. Nu ska Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan aktivt samarbeta för att få tillbaka så många människor som möjligt i arbete - åtminstone på deltid.
Målsättningen för samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan är att förhindra att människor ska fastna i sjukskrivningar, att förkorta sjukskrivningsperiodern och att för dem tillbaka i arbete. En utredning som just presenterats visar att de olika försäkringssystemen är hopkopplade som kommunicerande kärl. I Pajala till exempel är kostnaderna för sjukpenning bland de lägsta i landet, samtidigt som akasseersättning och aktivitetsstöd är högst i landet. I andra kommuner är det tvärtom. - Utmaningen nu är att flytta över människorna från passiv sjukskrivning till aktiva åtgärder som till exempel aktivitetsstöd och att få dem som kan jobba några timmar om dagen att göra det, säger Barbro Granlund, avdelningschef på Försäkringskassan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".