Den finska spritskattehöjningen tros göra att allt fler norrbottningar köper spriten på hemmaplan. Foto: Scanpix

Ökad spritförsäljning i länet

Systembolagets försäljning av starksprit och vin ökar i länet. Under årets första sju månader uppgår ökningen till drygt 4 procent och en förklaring kan vara att allt fler norrbottningar numera köper sin alkohol på hemmaplan.

”Om det inte är några stora differenser i priser så tror jag att det är så, det kostar ju numera en hel del att åka” säger Stefan Keisu, ansvarig för Systembolagets butik på Storheden utanför Luleå.

Systembolagets statistik över försäljning visar på en ökning på drygt sex procent under juli månad jämfört med förra året. Cider och blanddrycker ökade mest, plus 12,5 procent men även vin och öl ökade. Däremot minskade försäljningen av starksprit i hela landet - utom i Norrbotten.

”Det verkar också finnas ett ökat intresse av att kombinera mat och dryck, det är en tydlig trend vi ser här i våran butik och det kan också förklara en ökad försäljning” säger Stefan Keisu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista