Minna Wallin, en av dem som ofta passerar genom Kyrkoskogen i Kiruna. Foto:Elin-Anna Labba

Oron sprider sig bland Kirunas unga

Det stora samtalsämnen bland ungdomar i Kiruna är just nu överfallsvåldtäkten i Kyrkoparken i söndags, då en 20-årig kvinna blev våldtagen av en okänd man. Polisen vet fortfarande inget om gärningmannen. ”Man förväntar sig inte att det ska hända i ens egen närhet”, säger Minna Wallin som varje dag går igenom den ödsliga Kyrkoparken.

- Man förväntar sig inte att det ska hända i ens egen närhet, säger Minna Wallin som varje dag går igenom den ödsliga Kyrkoparken.

- Vi går ju igenom där varje dag när vi går till skolan, och man har alltid pratat om det som en läskig plats, säger hon.

Minna Wallin säger att hon börjat tänka på att det skulle kunna hända henne själv och hennes vänner.

Det var vid fyra, halv femtiden i söndags morse som en 20-årig kvinna blev våldtagen i ett skogsområde i kyrkoparken. Platsen ligger strax ovanför tennisbanan och är undanskymd från Lasarettsgatan precis nedanför.

Många ungdomar säger som Minna Wallin, att det är extra obehagligt att det skedde just där. Det är ett område som är ödsligt, för att ligga i centrala Kiruna.

- Man börjar fundera på att inte gå ensam, det gör man faktiskt. Det har jag aldrig tänkt på tidigare, säger Ida Töyrä.

- Jag brukar rasta hunden där varje dag, men det är inget jag kommer göra på kvällen fortsättningsvis, säger Linnea Sundbris.

Polisen ser allvarligt på brottet, men har fortfarande för lite att gå på för att kunna identifiera gärningsmannen. De tittar nu bland annat på om det finns samband med den här våldtäkten och tidigare försök till våldtäkt i Kiruna, som skedde i samband med Kirunafestivalen.

Men att det sker överfallsvåldtäkter är ovanligt. I Norrbotten har 50 våldtäkter anmälts hittills i år. Av dem är en fullbordad överfallsvåldtäkt - den här i Kiruna.

Polisen har inga exakta siffror, men Anders Danielsson, chef för polisens utredningsverksamhet, säger att av kring 80 våldtäkter som anmäls i Norrbotten per år är det någon enstaka som handlar om överfall. Det vill säga att gärningsmannen och offret inte känner varandra sedan tidigare.

- Jag kan förstå att man är orolig, därför kommer vi jobba med det här och försöka lösa det så snabbt som möjligt, säger Anders Danielsson som dock poängterar att överfallsvåldtäkterna bara utgår en liten andel av sexualbrotten.

- Vi har inte tendenser till att någon har begått de här brotten vid flera tillfällen, säger han. Anders Danielsson vill inte kommentera Kirunafallet eftersom det är under utredning.

Polisen ska nu förhöra den 20-åriga kvinnan igen. Förundersökningsledare Lars-Ivar Johansson uppmanar alla som kan ha sett något vid tiden för våldtäkten att höra av sig.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista