"Rovdjursfrågan måste drivas på"

Svenska renskötare upplever att rovdjurstrycket har ökat i Norge, bland annat i Tromsö Fylke. För att stävja problemet arrangerade SSR i går ett inledande möte.

SSR, Svenska Samers Riksförbund, anordnade under tisdagen ett inledande möte i Kiruna med renägare från de tre nordligaste samebyarna, Sametinget och norska myndigheter som jobbar med rovdjursförvaltning. Detta för att få bukt på det ökade rovdjursantalet i Norska fjällen.

Förståelse för problem
SSR:s näringshandläggare Helen Larsson tycker att gårdagens möte blev ett mycket givande möte.
– Framförallt var det samtalstonen, men myndigheterna förstår samebyarnas problem, och då har vi ett väldigt bra utgångsläge att komma vidare, säger Larsson. Samebyarna kunde presentera sina problem, och dom togs på allvar av myndigheterna.

Willy Ørnebakk, chef för Rovdjursnämnden i Troms och Finnmark, säger att dom haft en fin dag igår.
– Vi har fått utmaningar belysta, och vi hoppas på att kunna mötas minst en gång i året för att få en fast dialog, säger Ørnebakk.

Den måste drivas på
Helen Larsson menar att rovdjursfrågan menar att rovdjursfrågan måste drivas på.
– Den måste drivas väldigt, väldigt hårt. Det ser ut som att förekomsten av rovdjur har ökat och det känner samebyarna omgående, med bland annat minskat kalvantal på sommaren, säger Larsson.

Anna- Maria Ahlén, SR Sameradion
E-post: anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista