Per-Ola Eriksson, landshövding i Norrbotten

Landshövding P-O Eriksson om finanspolitiken

Landshövding Per-Ola Eriksson slutar som ledamot i Finanspolitiska rådet. Ett råd på åtta nationalekonomer och forskare som utvärderar den ekonomiska politiken. Nu knyter han ihop säcken, och berömmer regeringens sätt att skapa sysselsättning. Men kritiserar förändringen av fastighetsskatten bland annat.

– Jag har inte tid att sitta i Finanspolitiska rådet , det är många möten i Stockholm och jag har mina uppgifter på hemmaplan som jag vill sköta, säger landshövdingen.

Per-Ola Eriksson var i gott sällskap i rådet ,ordförande är Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi. Övrig ledamot är bland andra tidigare finansminister Erik Åsbrink.

Per-Ola Eriksson har haft flera tunga befattningar på finansområdet, som ordförande och vice ordförande i finanssutskottet i sju år inte minst. Finanspolitiska rådet har funnits i ett år och ska komma med analyser och kritik av den förda finanspolitiken.
– Mycket av det som görs för att skapa sysselsättning och minska utanförskapet och flera skatteförändringar har varit bra för ekonomin, tycker landshövdingen.

Men negativ kritik kommer :
– Fastighetsskattens förändring var nog inte den mest angelägna reformen. Då det gäller omställningen på arbetsmarknadens försäkringsområde har det varit för många turer och svårt att få helheten, säger Per-Ola Eriksson.

Inger Marklund, SR Norrbotten
E-post: inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista