Heine Krekula framför törskateangripna tallar.

Törskatesvampen hotar tallarna

Törskatesvampen fortsätter att hota de Norrländska tallskogarna. Förra året angreps 137 000 hektar tallskog av svampen som tar död på tallarna, och det är minst lika illa i år, enligt Skogsstyrelsen.

Heine Krekula på skogsstyrelsen konstaterar att årets angrepp av törskatesvamp är minst lika omfattande som är skötselspecialist på skogsskador.

- Det finns mycket skador och det är ett stort antal tallar som är angripna av Törskatesvampen. Det är minst lika illa som förra året, säger Heine Krekula som skötselspecialist på skogsskador

Han berättar att det var i början på 2000-talet som Törskateangreppen på de Norrbottniska tallarna upptäcktes. Sen dess har problemen ökat och allt större områden med tallskog angrips av Törskatesvampen som ger sig på den levande vävnaden under barken och tar död på tallarna.

Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå håller på med en omfattande inventering i Norr- och Västerbotten för att se hur stora områden som är drabbade i år. Inventeringen beräknas vara klar i slutet på augusti. Men redan nu kan Heine Krekula, som själv åkt runt i Norrbotten och tagit prover, konstatera att det inte är några problem att hitta skadade tallar. Han poängterar också att SLU:s inventeringen inte bara är viktig för att se hur omfattande skadorna är, utan också för att kunna få medel till forskning. För hur man ska kunna förhindra Törskateangrepp i framtiden, det vet man ännu inte.

Och situationen med Törskateangrepp på tallskogar runt om i Norrbotten är oroande, det tycker Skogsstyrelsens skötselspecialist på skogsskador Heine Krekula.

- Personligen tycker jag att det är väldigt oroande. Tallarna minskar, det blir glesare skogar och långsiktigt betyder det att virket minskar. Det är ingen idé att plantera skog som ändå dör, det är bekymmersamt. Nu måste vi se över vad vi kan plantera istället för tall, och framförallt se till att får medel till forskning så vi kan utreda hur vi kan förhindra angrepp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista